Logo Scheidingsmediator Utrecht

Scheiden zonder advocaat

Kan ik scheiden zonder advocaat?

Het antwoord is ja en nee. Als je namelijk bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt, dan moet je daarvoor een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Alleen een advocaat kan je scheiding aanvragen bij de rechtbank. Dat is wettelijk zo geregeld. 

Het is wel mogelijk om te scheiden zonder zelf een advocaat in te schakelen. Daarvoor kan je een scheidingsbemiddelaar inschakelen die ook dit laatste kleine stukje van het gehele traject voor jou uit handen neemt. Dan hoef je voor de scheiding niet zelf een advocaat in te schakelen. Sommige scheidingsbemiddelaars werken namelijk samen met advocaten, zodat zij ook de aanvraag bij de rechtbank kunnen afronden.


Samen afspraken maken

Kunnen jullie goed met elkaar overleggen, dan kan je samen alle afspraken maken die nodig zijn om jullie scheiding te regelen. Probeer de afspraken zo concreet mogelijk te maken. Hierbij is het belangrijk om overal aan te denken en alles zo duidelijk mogelijk op papier te zetten. Met dit pakket aan afspraken onder je arm ga je vervolgens naar de advocaat.

De advocaat giet jullie afspraken in de juiste vorm en dient dit in bij de rechter. Een snelle en goedkope manier van scheiden, maar wel lastig omdat je alles zelf op papier moet zetten. Vooral het maken van bijvoorbeeld berekeningen is behoorlijk lastig en kan voor problemen zorgen. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van jouw rechten. Weet jij totaal niet waar je recht op hebt, dan gooi je misschien wel je eigen glazen in met bepaalde afspraken. Dus ook daarom is het verstandig om een deskundige scheidingsbemiddelaar of -coach in te schakelen.


Wat doen we als het moeilijk is om er samen uit te komen?

Als jullie willen scheiden is het heel normaal dat er gevoeligheden zijn die het moeilijk maken om rustig met elkaar te overleggen. Je wilt vermoedelijk uit elkaar, omdat jullie onderlinge verhouding niet meer zo goed is als vroeger. En als verdriet, boosheid of ongeloof daarover een rol spelen, dan kunnen die gemakkelijk in de weg zitten als je belangrijke zaken moet regelen.

Een ervaren scheidingsmediator kan dan uitkomst bieden. Als mediator is een dergelijke professional in staat om het gesprek tussen jullie in goede banen te leiden en conflicten tot rust te brengen. Als scheidingsdeskundige weet hij of zij waar jullie allemaal aan moeten denken bij een scheiding en ervoor zorgen dat afspraken goed op papier komen.


Wat als je er samen echt niet uitkomt?

Als jij en je partner er echt niet uitkomen, ook niet met hulp van een mediator, dan kan een scheiding ook eenzijdig worden aangevraagd. Dus door één van jullie. Dat mag altijd in Nederland. In dat geval hebben jullie ieder een eigen advocaat nodig. Dat wordt dus tijdrovend en duur. En er is een groot risico dat er alleen maar verliezers overblijven. Denk daarbij ook aan jullie kinderen, als jullie die hebben.

Online scheiden zonder advocaat

Hoe zit dat als je samenwoner bent?

Wanneer je samenwoont met je partner, maar niet bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt, dan kan je sowieso scheiden zonder advocaat. Let op! In dat geval moet je wel vaak zaken op papier regelen om los van elkaar verder te kunnen gaan.


Hoe zit het met het wetsvoorstel voor het scheiden zonder advocaat?

In 2014 heeft de regering een wetsvoorstel ingediend om scheiden zonder advocaat of rechter mogelijk te maken. Gehuwden en geregistreerde partners zonder kinderen of met meerderjarige kinderen konden dan een scheiding aanvragen zonder advocaat of rechter. Stellen met minderjarige kinderen waren uitgesloten van dit wetsvoorstel. In 2017 heeft de minister van Justitie en Veiligheid het wetsvoorstel na de nodige kritiek ingetrokken. Het wetsvoorstel is daardoor definitief van de baan en is scheiden zonder advocaat of rechter voorlopig niet mogelijk.


Meer weten over de gevolgen van een scheiding?

Als je de knoop hebt doorgehakt om te gaan scheiden, dan gaat je leven in ieder geval drastisch veranderen. Wil je graag meer weten? Lees verder over scheidingsbemiddeling.