Logo Scheidingsmediator Utrecht

Scheidingshotel

Mogelijke oplossing voor tijdelijke woonruimte

Het proces van een echtscheiding is vaak erg ingewikkeld. Emotionele spanningen, logistieke en juridische uitdagingen maken het vaak een erg vermoeiende ervaring. Eén van de grootste problemen waar mensen tijdens een scheiding tegenaan lopen, is de zoektocht naar nieuwe woonruimte. 

Gemeenten bieden vaak geen voorrang meer voor echtscheidingen in de zoektocht naar een (huur)woning. Bovendien zijn huurwoningen vaak erg prijzig of ongemeubileerd of ongestoffeerd. Bij vrienden of familie verblijven brengt vaak spanningen met zich mee en kan vaak daarom maar voor korte tijd. 

Voor sommigen kan een scheidingshotel een tijdelijke oplossing bieden om rust en ruimte te vinden. Maar wat zijn scheidingshotels precies, en hoe kunnen ze bijdragen aan een soepeler scheidingstraject?

 

Wat is een scheidingshotel?

Een scheidingshotel is een tijdelijke verblijfplaats waar je kunt verblijven tijdens het scheidingsproces. Het biedt een rustige en neutrale omgeving en je bent weg van je huidige woning, wat kan helpen om spanningen te verminderen en ruimte te geven om na te kunnen denken en beslissingen te kunnen nemen. Vaak zijn de kamers instap-klaar. Deze hotels zijn niet specifiek bedoeld voor het aanbieden van mediation- of juridische hulp, maar dienen puur als plek om te verblijven.

 

Waarom kiezen mensen voor een scheidingshotel?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor een scheidingshotel tijdens de echtscheiding:

 • Financiële redenen: Het kan financieel voordeliger zijn dan het huren van een eigen appartement, vooral gezien de kosten van de huidige woningmarkt in Nederland.
 • Moeite met huis vinden: In een krappe woningmarkt kan een scheidingshotel een tijdelijke oplossing bieden terwijl er gezocht wordt naar een permanente woning.
 • Ruimte voor rust: Het biedt een toevluchtsoord weg van de spanningen en conflicten die vaak in het gezamenlijke huis aanwezig zijn.
 • Neutrale grond: Een neutrale omgeving kan helpen om objectiever na te denken over de toekomst en beslissingen die genomen moeten worden.
 • Rust en privacy: Het geeft de mogelijkheid om in rust en privacy te verblijven zonder directe confrontaties met de ex-partner.

 


Wat kost een scheidingshotel?
 

Een belangrijk onderdeel bij de keuze voor een scheidingshotel zijn de kosten. De prijzen variëren sterk afhankelijk van de locatie en de faciliteiten van de verblijfsplek. 

In Nederland kan je vanaf 500 euro per maand verblijven in een instapklare kamer van een scheidingshotel. Deze kosten kunnen dus aanzienlijk lager zijn dan het huren van een regulier appartement, vooral als je rekening houdt met de flexibele contracten en de mogelijkheid om kortere periodes te huren.

 

Hoe werkt het verblijf?

Het concept van een scheidingshotel is vrij eenvoudig. Jij, als degene die het gezamenlijke huis verlaat, neemt je intrek in het hotel voor een bepaalde periode. Het verblijf kan variëren van enkele dagen tot enkele maanden, afhankelijk van je behoeften en de voortgang van de scheidingsprocedure.

De kamers in scheidingshotels zijn vaak ingericht om te voorzien in je basisbehoeftes (zoals slapen en wassen), en soms met extra faciliteiten zoals een kleine keuken of een zithoek om het verblijf aangenamer te maken.

 

Voordelen van een scheidingshotel

 • Vermindering van conflicten: Door fysieke afstand te nemen, kun je conflicten beter beheersen en vermijden.
 • Mentale rust: Een rustige omgeving kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen zonder de constante druk en emotionele belasting van de gedeelde woonruimte.
 • Tijd voor planning: Het biedt tijd en ruimte om praktische zaken zoals woningzoektocht, financiën en juridische stappen te regelen.
 • Flexibiliteit: Het biedt een flexibele oplossing zonder de verplichtingen van een langdurig huurcontract.
 • Kostenbesparing: In vergelijking met het huren van een regulier appartement kan een verblijf in een scheidingshotel op korte termijn kostenbesparend zijn.

 

Nadelen van een scheidingshotel

 • Tijdelijke oplossing: Het biedt slechts een tijdelijke oplossing en de zoektocht naar een permanente woonplek blijft noodzakelijk.
 • Emotionele belasting: Voor sommige mensen kan het verblijf in een hotel tijdens een scheiding extra stressvol zijn, omdat het een constante herinnering is aan de overgangsfase waarin zij zich bevinden.
 • Beperkte ruimte: afhankelijk van het soort hotel kunnen de kamers vrij beperkt zijn in grootte en ook in verblijfsfaciliteiten. Dit kan uitdagingen met zich meebrengen als er ook kinderen moeten verblijven.
 • Wachtlijst: afhankelijk van de plek waar je woont kunnen er wachtlijsten zijn, waardoor snel vertrek uit je huidige woning niet altijd mogelijk is.
 
 

In het kort

Een scheidingshotel kan een waardevolle optie zijn voor mensen die midden in een echtscheidingsproces zitten en behoefte hebben aan een tijdelijke, betaalbare, rustige verblijfplaats. 

Het biedt de mogelijkheid om afstand te nemen van de stress en spanningen van het gezamenlijke huis, terwijl je de ruimte krijgt om belangrijke beslissingen te nemen. Echter, het is belangrijk om zorgvuldig de kosten en voordelen af te wegen, en te overwegen of een scheidingshotel de juiste keuze is voor jouw specifieke situatie.

Divorce Housing is een voorbeeld van een organisatie die dit aanbiedt. Voor meer informatie kan je op hun website kijken. 

Ben je ook geïnteresseerd in andere manieren om je scheidingsproces te vergemakkelijken? We kunnen samen kijken naar de beste oplossing voor jullie situatie. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt die jou helpt om deze moeilijke periode zo soepel mogelijk door te komen.