1. Wat kost een scheiding?

De kosten van de scheidingsprocedure zijn sterk afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Neem vrijblijvend contact op, dan kan je snel een aanbieding krijgen van de kosten van jullie scheidingstraject.

2. Welke kosten zijn er?

De kosten bestaan globaal uit 3 delen. De 2e en 3e gelden alleen als je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt.

  • kosten van de mediator (mijn honorarium)
  • kosten van indienen van verzoek aan rechtbank (vergoeding advocaat)
  • kosten van de rechtbank (griffierechten)

Daarnaast kunnen er kleine uitgaven zijn voor het verkrijgen van officiële documenten van de gemeente en kan het nog nodig zijn om aanvullende zaken bij de notaris te regelen, met name als je samen een eigen woning hebt.

3. Heb ik een advocaat nodig om te scheiden?

Officieel wel, maar daar hoef je weinig van te merken. Een mediator helpt je om al jullie afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan en convenant, en regelt de juridische afwikkeling. In de wet is het zo geregeld, dat alleen een advocaat een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank mag indienen. Scheidingsmediator-Utrecht zorgt ervoor dat alle benodigde stukken – door een advocaat – naar de rechtbank worden gestuurd. Dit is slechts een formaliteit.

4. Wat zijn de voordelen van een mediator?

De voordelen van een mediator t.o.v. een advocaat:

  1. Mediation verloopt sneller dan een rechtbankprocedure.
  2. De kosten van een mediator zijn veel lager ten opzichte van een advocaat.
  3. Je voorkomt een vechtscheiding in de rechtszaal, want tijdens de bemiddelingsgesprekken worden concrete en toekomstbestendige afspraken gemaakt. Dit is zeer belangrijk wanneer er kinderen in het spel zijn.
  4. In de rechtbank is er eigenlijk maar één winnaar en dat zijn nooit de kinderen. Gemaakte afspraken tijdens de scheidingsbemiddeling hebben een langere houdbaarheidsdatum dan opgelegde afspraken door een rechter. Mediation is dus niet alleen tijdens, maar ook na de scheiding een betere oplossing voor iedereen.
  5. Een mediator kan de juridische afhandeling ook voor zijn rekening nemen. Jullie hoeven dan zelf geen voet in de rechtbank te zetten.

5. Hoe ziet jullie financiële situatie eruit na de scheiding?

Je financiële toekomst na een scheiding zal er waarschijnlijk anders uitzien dan nu het geval is. Samen brengen we jullie inkomen, (resterende) vermogen en schulden tot in detail in kaart. Ik maak een financieel vooruitzicht, zodat je precies weet waar je aan toe bent na de scheiding. Wat kan. En wat niet (meer) kan.

Heb je weinig of geen inkomsten? Blijf je na de scheiding met een restschuld over? Of vraag je je af hoe je na je scheiding financieel rond moet komen, hoeveel er onderaan de streep overblijft? Om antwoord te vinden op deze vragen breng ik – als onderdeel van het mediationtraject – samen met jullie de toekomstige financiële situatie in kaart.

6. Welke dienstverlening is er nodig?

Wat er precies nodig is hangt af van jullie specifieke situatie. Het begint altijd met zicht krijgen op de zorgen en behoeften van jullie allebei. Daaraan besteed ik in het begin veel aandacht. Daarna volgt altijd een combinatie van praktische,juridische, financiële en fiscale zaken. Op die vlakken zorg ik dat jullie zaak voldoende aandacht krijgt en vooral dat jullie ook allebei voldoende zijn geïnformeerd om goed te kunnen beslissen. Als jullie situatie wat ingewikkelder is, dan is het goed mogelijk dat jullie aanvullend deskundig advies nodig hebben van specialisten. Daar zal ik jullie op wijzen. Ik informeer jullie, maar ben niet jullie adviseur.

7. Hoe gaat de scheiding in zijn werk?

Om het proces zo duidelijk en inzichtelijk mogelijk voor jullie te maken, werk ik met het 7 stappenplan van Scheidingsmediation-Utrecht. Door dit stappenplan aan te houden krijgen jullie overzicht en hebben jullie altijd duidelijk wat de mogelijkheden zijn en welke beslissingen jullie moeten nemen. De 7 stappen uit het stappenplan zijn:

Stappenplan scheidingsmediation