MfN scheidingsmediator
Mediators die zijn ingeschreven in het register van de MfN hebben een uitgebreide opleiding gevolgd en een zwaar examen afgelegd én moeten zich elk jaar bijscholen. Mediation is in principe niet verplicht bij een scheiding. Het inschakelen van een mediator is een keuze en moet passen bij de manier waarop jullie de echtscheiding willen regelen. Op deze pagina bespreken wanneer het verstandig is om een mediator in te schakelen én wat de voordelen zijn van een erkende MfN registermediator. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Wat is een MfN registermediator
- Wanneer een mediator inschakelen?
- Wat doet een mediator voor jullie?
- Recht op subsidie bij gebruik MfN-registermediator
- Hoe vind ik een MfN-registermediator?
De mogelijkheden
Wat is een MFN registermediator?
Een MfN registermediator is een mediator die is geregistreerd bij het Mediatorsfederatie Nederland (MfN). MfN is een onafhankelijke organisatie die de kwaliteit van mediators waarborgt en bevordert. Een MfN registermediator voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en gedragsregels, waardoor je kunt vertrouwen op hun professionaliteit en deskundigheid. Ze hebben een erkende opleiding gevolgd en blijven hun kennis en vaardigheden voortdurend ontwikkelen. Als je een MfN registermediator inschakelt, kun je erop rekenen dat je een betrouwbare en gekwalificeerde professional hebt die je helpt bij het oplossen van conflicten en het begeleiden van scheidingen.
Een MfN scheidingsmediator heeft specifieke kennis en ervaring op het gebied van scheidingen. Ze zijn getraind om conflicten tussen partners op te lossen en te helpen bij het maken van afspraken over zaken zoals de verdeling van bezittingen, de woning, alimentatie, pensioenen en het opstellen van een ouderschapsplan als er kinderen bij betrokken zijn.
Het inschakelen van een MfN scheidingsmediator kan voordelen bieden, omdat ze neutraal en onpartijdig zijn. Ze begeleiden het gesprek tussen jou en je ex-partner, helpen jullie om tot overeenstemming te komen en zorgen ervoor dat jullie belangen en wensen worden gehoord. Ze kunnen ook de gemaakte afspraken op papier zetten en indien nodig een advocaat inschakelen voor de verdere juridische afhandeling van de scheiding.
Kortom, een MfN scheidingsmediator is een gekwalificeerde professional die je kan ondersteunen en begeleiden bij het proces van scheiden, met als doel om tot een bevredigende oplossing te komen voor alle betrokken partijen. Ben je op zoek naar scheidingsmediation?
Wanneer een MfN mediator inschakelen?
Als je besluit om te scheiden, zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Denk aan de verdeling van bezittingen, de woning, alimentatie en pensioenen. Als jullie samen minderjarige kinderen hebben, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.
Hoewel je officieel zelf deze zaken kunt regelen en daarna een advocaat kunt inschakelen om de scheiding bij de rechter aan te vragen, is het goed om te beseffen dat er veel bij komt kijken en dat de afspraken die jullie maken gevolgen hebben voor jullie zelf, jullie kinderen en andere betrokkenen in jullie leven. Daarom kan het verstandig zijn om de hulp van een deskundige scheidingsmediator in te schakelen.
Een mediator begeleidt het gesprek tussen jou en je ex-partner en geeft informatie over wat belangrijk is of kan zijn voor jullie. De mediator neemt geen beslissingen, maar helpt jullie om oplossingen te vinden waar jullie beiden tevreden mee zijn. De mediator legt de gemaakte afspraken vast en schakelt een advocaat in voor de verdere juridische afhandeling van jullie scheiding.
Wat doet een scheidingsmediator voor jullie?
Een scheidingsmediator is een ervaren en onpartijdige professional die jullie ondersteunt bij het doorlopen van het scheidingsproces. Zowel de financiële en praktische aspecten als de emotionele aspecten van deze ingrijpende gebeurtenis krijgen de nodige aandacht. Met de begeleiding van de mediator komen jullie tot afspraken die voor jullie beiden goed aanvoelen, die passen bij jullie specifieke situatie en die voldoen aan de wettelijke vereisten.
De volgende zaken kan een deskundige scheidingsmediator voor jullie begeleiden en daarover kan hij jullie informeren:
- Subsidieaanvraag (als je daarop recht hebt)
- Scheidingsconvenant
- Wonen
- Alimentatieberekeningen
- Pensioen
- Verdeling van gezamenlijke bezittingen
- Ouderschapsplan
- Indiening verzoekschrift bij Rechtbank
Recht op subsidie bij gebruik MfN registermediator
Wanneer je een laag inkomen hebt en weinig eigen spaargeld, kan het zijn dat je recht hebt op subsidie. In dat geval krijg je een bijdrage van de overheid om de kosten van de mediator en van de rechtbank te betalen. Als je echt weinig inkomen hebt hoef je maar een kleine eigen bijdrage te betalen voor de mediation en de rechtbank. De officiële regels voor deze subsidie vind je op deze website van de raad voor rechtsbijstand. Wil je hulp om uit te zoeken wat jouw kosten zijn, neem dan bijvoorbeeld contact op met een erkende mediator zoals bijvoorbeeld Scheidingsmediator Utrecht.
Hoe vind ik een MfN registermediator?
Als je op zoek bent naar een MfN registermediator voor scheidingen, zijn er verschillende manieren om deze te vinden:
- Online zoeken: Je kunt online zoeken naar mediators die geregistreerd zijn bij het MfN (Mediatorsfederatie Nederland). Op de website van het MfN kun je een zoekfunctie vinden waar je kunt filteren op specialisatie, zoals scheidingen. Zo kun je mediators vinden die ervaring hebben met scheidingen en geregistreerd zijn bij het MfN.
- Vraag om aanbevelingen: Vraag vrienden, familieleden, collega’s of andere professionals zoals advocaten of therapeuten of zij een goede mediator kunnen aanbevelen. Persoonlijke aanbevelingen kunnen waardevol zijn omdat ze gebaseerd zijn op ervaringen van anderen.
- Neem contact op met juridische instanties: Je kunt ook contact opnemen met juridische instanties, zoals rechtbanken, advocatenkantoren of juridische adviesbureaus, en vragen of zij een MfN registermediator kunnen aanbevelen die gespecialiseerd is in scheidingen.
- Mediationverenigingen: Er zijn verschillende mediationverenigingen in Nederland, zoals de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv). Deze verenigingen hebben vaak een lijst met mediators die gespecialiseerd zijn in scheidingen en geregistreerd zijn bij het MfN.
Het is belangrijk om tijdens je zoektocht naar een mediator voor scheidingen te letten op hun ervaring, expertise en persoonlijke klik. Je kunt ook overwegen om een kennismakingsgesprek te plannen om te beoordelen of de mediator de juiste keuze is voor jou en je ex-partner.